Wat zijn de verschillende types motorboten?

Motorboten is een verzamelnaam voor verschillende soorten boten die worden aangedreven door een motor. Een motorboot kopen wordt vaak gedaan voor recreatief gebruik. Zo kun je met deze boot heerlijk ontspannen varen op beschutte wateren. Houd er wel rekening mee dat je vaak een vaarbewijs nodig hebt om met een motorbootje te mogen varen. Ben je benieuwd welke verschillende types motorboten er bestaan, wat hun kenmerken en gebruiksmogelijkheden zijn? Lees dan snel verder! Hieronder vind je een overzicht van de kajuitmotorboten en open boten die je tegen kunt komen op het water.

Kajuitmotorboten

Kajuitmotorboten zijn motorboten met een verblijfplaats (kajuit). Een kajuitmotorboot is vaak luxe en speciaal ontworpen voor recreatief gebruik. Een kajuitmotorboot kan voorzien zijn van een slaap- en leefplek, keuken, toilet en een kleine cabine. Kajuitmotorboten kunnen worden onderverdeeld in drie subcategorieën: kajuitmotorjachten, kajuitzeiljachten en kajuitboten.

1. Kajuitmotorjacht 

Een kajuitmotorjacht is een luxe en vrij ruime boot die wordt aangedreven door een motor. De kajuitmotorjacht is voorzien van een kajuit waarin je comfortabel kunt recreëren. De kajuitmotorjacht is een typisch pleziervaartuig. De waarde van een kajuitmotorjacht is zeer afhankelijk van het onderhoud en de upgrades die men uitvoert aan de jacht. Zo kan de kajuitmotorjacht worden voorzien van luxe sanitair, een uitgebreide keuken en een comfortabel bed. Ook een modern navigatiesysteem, wifi aan boord en een mooi onderhoudsstel kunnen de waarde verhogen.

Deze Riviera voelt aan alsof je met een Bentley de Limburgse heuvels doorkruist.
Een kajuitmotorjacht is een luxe en vrij ruime boot die wordt aangedreven door een motor, zoals de Riviera 4800.

2. Kajuitzeiljacht

Een kajuitzeiljacht is een motorboot die tevens als zeilboot gebruikt kan worden. Deze combinatie is super praktisch voor mensen die op zoek zijn naar een veelzijdige boot. Ook is een kajuitzeiljacht een interessante optie als je op zoek bent naar een boot om te verhuren aan daggasten en toeristen.

3. Kajuitboot

Een kajuitboot is een boot die weliswaar over een kajuit en een motor beschikt, maar niet groot en luxueus genoeg is om als kajuitmotorjacht te worden bestempeld.

Goed om te weten: niet alle boten vallen eenduidig onder een categorie. Als je een motorboot kopen wilt, is het dus belangrijk om naar de specificaties te kijken en niet per se naar de benaming die de verkoper de boot geeft.

Kenmerken en gebruiksmogelijkheden

Het belangrijkste kenmerk van een kajuitmotorjacht is natuurlijk de aanwezigheid van een kajuit. Een kajuitmotorjacht wordt vaak gebruikt voor een ontspannen dagje varen. Doordat sommige kajuitmotorjachten beschikken over een slaap- en leefplek, toilet en keukentje, kun je met deze boot heerlijk recreatief varen. Tijdens een dagje uit ben je namelijk van alle gemakken voorzien. Het nadeel van dit type motorboot is wel dat ze vaak wat lastiger te vervoeren zijn en dat je een vaarbewijs nodig hebt om met de boot te mogen varen. Ook is een kajuitmotorboot vaak een wat grotere investering dan een open motorboot.

Open motorboten

Open motorboten zijn alle open boten die worden aangedreven door een motor. Een open motorboot beschikt niet over een kajuit, waardoor hij met name voor kortere vaartochten ingezet wordt. Ook is een open motorboot vaak praktisch om bepaalde watersporten mee uit te oefenen of om mee te vissen.

1. Sloepen 

Een sloep is een polyester boot met een rechte kielbalk over het grootste deel van de boot. Er bestaan veel verschillende soorten sloepen, afhankelijk van het doel waarvoor de boot ontworpen is. Sloepen kunnen zowel over een binnenboord- als een buitenboordmotor beschikken. Een sloep is ideaal voor recreatief gebruik en komt veel voor op de Nederlandse wateren. 

Motorsloepen zijn ideaal voor recreatief gebruik en komen veel voor op de Nederlandse wateren.
Photo by Iván Rivero from Pexels

2. Snelvarende open motorboten 

Snelvarende open motorboten is de verzamelnaam van diverse open motorboten zoals speedboten, sportboten en sportcruisers. Snelvarende open motorboten kunnen sneller dan 20 km per uur varen. Voor deze boten heb je een vaarbewijs nodig. De snelvarende open motorboten worden veel gebruikt bij diverse watersporten. Zo kunnen waterski’s of een opblaasbare banaan achter een speedboot worden getrokken. Daarnaast worden snelvarende open motorboten vaak gebruikt door de kustwacht en politie.

3. RIB’s 

De RIB (Rigid Inflatable Boat) is een kruising tussen een opblaasbare boot en een speedboot. De RIB staat bekend om zijn hoge snelheid, lichte gewicht en grote draagkracht. De RIB is perfect geschikt om mee te varen op ruw water en om diverse watersporten mee uit te voeren. De RIB is vaak voorzien van een met lucht gevulde tube en een kunststof of aluminium romp. De kunststof of aluminium romp zorgt voor de benodigde stevigheid.

Best Boats en Pirelli
De RIB is perfect geschikt om mee te varen op ruw water en om diverse watersporten mee uit te voeren.

4. Rubber motorboot

Een rubber motorboot is een opblaasbare, kleine motorboot die is voorzien van een buitenboordmotor. De rubber motorboot is vaak licht en neemt (als hij niet opgeblazen is) weinig ruimte in beslag. De rubberboot is hierdoor ideaal om mee te nemen op vakantie of om thuis te stallen als de boot niet gebruikt wordt. De rubber motorboot is veilig en minder duur in onderhoud en opslag dan veel andere open motorboten. De rubber motorboot is gemaakt van hoogwaardig PVC materiaal.

5. Grachtenboot 

De grachtenboot is een motorboot met een geringe doorvaarhoogte. De grachtenboot is vaak wendbaar, heeft een niet al te hoog motorvermogen en is speciaal ontworpen om te varen op grachten. Men komt deze motorboot veel tegen op toeristische wateren zoals de grachten van Amsterdam of Giethoorn. Zowel een luxe polyester boot als een stalen roeiboot met een buitenboordmotor kunnen worden gebruikt als grachtenboot. Het belangrijkste kenmerk is dat de boot voldoende zitruimte moet bieden aan meerdere personen. De grachtenboot is perfect geschikt voor recreatieve vaartochten waarbij mensen in alle rust willen genieten van de omgeving.

Grachtenboten in Amsterdam. Photo by Chait Goli from Pexels

Goed om te weten: ook sommige kajuitmotorboten worden gebruikt als grachtenboot. De kajuit kan voor extra luxe en comfort zorgen. Wel is het belangrijk dat de kajuit niet te hoog is.

6. Visboot 

In principe kun je vissen op elke boot. Toch zijn met name open motorbootjes populair als visboot. Zo heb je voldoende ruimte voor je hengels en plek voor een comfortabele zitplaats. Daarnaast kun je een visboot uitrusten met speciale features zoals een Fish Tracker en hengelstandaarden. Het is praktisch als een visbootje tegen een stootje kan en makkelijk te vervoeren is. Zo neem je het bootje makkelijk mee naar het water of als je op vakantie gaat.

Kenmerken en gebruiksmogelijkheden

Een open motorboot herken je aan het feit dat hij helemaal open is (en dus niet beschikt over een kajuit). De open motorboot wordt vaak gebruikt tijdens het uitoefenen van watersporten of voor (kortere) vaartochten. De open motorboot is vaak wat makkelijker te vervoeren en (afhankelijk van het model) minder duur dan bijvoorbeeld een kajuitmotorboot. Het nadeel is dat een open motorboot je geen schuilplaats biedt tijdens een onverwacht regenbuitje. Ook zul je voor de basisbehoeftes zoals eten klaarmaken en naar het toilet gaan moeten aanmeren.

Binnenboord- of buitenboordmotor

Naast de opties van een kajuitboot of een open boot, heb je de keuze uit een boot met een binnenboord- of een buitenboordmotor. Een buitenboordmotor is vaak minder duur dan een binnenboordmotor. Wel heeft een buitenboordmotor vaak minder vermogen dan een binnenboordmotor. Een grote en zware boot zal dus een binnenboordmotor hebben. Ook als je extra snel wilt kunnen varen is een binnenboordmotor soms een betere optie. Laat je eventueel adviseren door een specialist als je een nieuwe motor wilt kopen voor je boot of de huidige motor van je motorbootje een upgrade wilt geven. 

Elektrische buitenboordmotor

De elektrische buitenboordmotor is in opmars. Een elektrische boot is namelijk stiller, milieuvriendelijker en heeft (in tegenstelling tot een benzinemotor) geen nare benzinelucht. Een elektrische buitenboordmotor met 12 volt wordt ook wel een fluistermotor genoemd. De fluistermotor is ideaal om mee door stille natuurgebieden te varen. Ook voor een vissersbootje is de fluistermotor vaak een geschikte optie. 

Elektrisch varen
De elektrische buitenboordmotor is in opmars.

Motor kopen

Als je een tweedehands of nieuwe motor wilt kopen voor je boot, zijn er diverse punten die je in overweging moet nemen. Kijk hierbij naar het water waar je over vaart, het doel waarvoor je de boot gebruikt, de gewenste snelheid en vaarduur die je wilt bereiken en het budget. Hoewel een elektrische boot veel voordelen biedt, is het soms verstandiger om voor een benzinemotor of binnenboordmotor te kiezen.

Motorboten kopen

Een motorboot kopen is een droom van veel mensen. Weet jij inmiddels wat voor soort motorboot het beste bij jou en je wensen past? Bekijk dan direct ons aanbod met nieuwe en tweedehands motorboten. Wie weet vaar jij het komende vaarseizoen al in je eigen bootje over de Nederlandse wateren! Tot slot koop je op onze website allerlei bootonderdelen en vind je heel veel praktische informatie voor liefhebbers van boten.

Door

Geef een reactie