Veilig online handelen: een paar tipsRedactie

Veilig online handelen: een paar tips

De verkoop van boten is ondanks de winterperiode nog altijd hoger voor deze tijd van het jaar in vergelijking met andere jaren. Bij de koop en verkoop van je boot zijn er een aantal punten waar je op kunt letten zodat je een veilige (ver)koop kan afhandelen. Bekijk onze tips voor veilig online handelen. 

Je zal het maar hebben: je ziet een advertentie van je droomboot. Alles lijkt te kloppen behalve de prijs, daar heb je je twijfels over. Kan die echt zo laag zijn? Na lang aarzelen, geef je echter toch toe en betaal je zonder dat je de boot hebt gezien. Alleen blijkt bij het ophalen van de boot dat niet alles klopt. De boot heeft schade en is niet voorzien van je juiste papieren. Je geld is weg, je hebt een miskoop gedaan. Hoe kun je dit voorkomen? We geven je een aantal tips.

Onze tips

De advertentie

Sommige advertenties zijn simpelweg te mooi om waar te zijn. Wordt er een boot in perfecte staat aangeboden voor een prijs die eigenlijk te laag is? Wees dan scherp. Meestal klopt er dan iets niet aan de advertentie. Dit kan bijvoorbeeld het ontbreken van papieren zijn, of schade aan de boot zijn die niet is vermeld. Wees dus scherp in het beoordelen van de verkoopprijs. 

Betaling

Soms wordt er gevraagd om eerst de betaling te doen, voordat de afspraak wordt gemaakt om de boot te zien. Doe dit niet. Betaal pas als je de boot daadwerkelijk in het echt hebt gezien. Zo kom je niet voor eerdergenoemde verassingen te staan. Moet de boot verscheept worden, bijvoorbeeld vanuit Ierland? Let dan ook goed op, voor Ierland is een prijs van € 500,- voor het verschepen echt te mooi om waar te zijn. En dan kan dit nog zo verleidelijk over komen. Een mooi prijsje. Normaal betaal je hier heel veel meer geld voor. En is niet zo even geregeld.

Gestolen boot

In sommige gevallen kan het aanbod om een gestolen boot gaan. Het is niet altijd even eenvoudig om hier achter te komen. Het registratienummer kan bij verkoop worden vervangen door een nieuw registratienummer. Het meest waterdicht is een aankoopbewijs of oorspronkelijk koopcontract. Wat je in ieder geval nooit moet doen, is een snelle motorboot kopen zonder registratiebewijs. Je kunt dan sowieso altijd een website waar gestolen boten op staan raadplegen, zoals stolenboats.nl

E-mailadres

Het e-mailadres kan ook goede aanwijzing geven voor een oplichter. Vaak verraden zelfs de meest overtuigende phishingmails zichzelf met het e-mailadres. Het is dan een opvallend en niet gebruikelijk e-mailadres zoals mail@472mb.net.

In veel gevallen wordt geprobeerd een bestaand adres te imiteren. Twijfel je of het om een echt e-mailadres of een phishingmail gaat? Vul het e-mailadres in op deze site. Hier worden alle bekende phishingmails bijgehouden. 

Een ander probleem in e-mails zijn links naar nepwebsites. Via deze links willen oplichters gevoelige informatie bij je lospeuteren. Klik daarom nooit zomaar op links in een mail die je niet vertrouwt en geef nooit persoonlijke informatie via e-mail. Download en open ook nooit vreemde bestanden. 

Meer tips

Meer lezen over een veilige verkoop en tips? Klik dan hier. Of kijk bij onze meestgestelde vragen. Op zoek naar je eigen boot? Bekijk het volledige aanbod hier

Geef een reactie