Je tweedehands boot voorbereiden voor verkoopRedactie

Je tweedehands boot voorbereiden voor verkoop

Je tweedehands boot goed voorbereiden voor een verkoop, is de sleutel om snel te verkopen. Net zo belangrijk als bij het verkopen van een huis, is een goede presentatie van cruciaal belang om de gevraagde prijs te krijgen. Als een boot verkoper, moet je zeker zijn dat je boot in de best mogelijke staat is voordat je hem op de markt aanbiedt. Een goed onderhouden boot zal aantrekkelijker zijn naar de kopers toe en het zal je helpen om je boot sneller te verkopen. De voorbereiding voor je tweedehands boot te verkopen kan een ontmoedigende taak zijn, maar hieronder zullen we je meenemen door de stappen om je boot voor te bereiden op een snelle verkoop.

Bereid je goed voor

In de vastgoedsector, “enscenering” verwijst naar de praktijk om een huis er zo onbewoond mogelijk uit te laten zien door alle meubels, behalve de essentiële, te verwijderen. Je rommelige badkamer of woonkamer vol magazines zien er misschien goed uit voor jou, maar het kan — en zal — mogelijke kopers afschrikken. Dit principe geldt ook wanneer je je boot gaat verkopen.

Toen ik mijn kleine middenconsole verkocht, heb ik alles verwijderd (en ik bedoel echt alles) van de boot en stopte het in de koffer van mijn voertuig. Vislijnen, viskisten, veiligheidsuitrustingen, tweetaktolie—alles. Daarna schrobde en reinigde ik elk opbergvakje en kastje op de boot.

Wanneer het tijd was om mijn spullen terug in te laden, heb ik netjes alleen de spullen geplaatst die ik van plan was om samen met de boot te verkopen. Denk aan reddingsvesten en drijfmiddelen, een vuurpijlset, tweetaktolie, een achtervlag, etc. Alle andere spullen heb ik achtergelaten—mijn viskisten, vislijnen, kaartboeken, kuisspullen, drinkbekers, enzovoort—thuis. Zelfs al heb je een grotere boot om te verkopen, (met meer uitrusting dan een kleine middenconsole) overweeg om alles te verwijderen behalve de basisspullen. Het zal een toekomstige koper helpen om hem in te beelden dat de boot van hem is, in tegenstelling tot een boot dat vol ligt met spullen van iemand anders.

Enscenering boot verkopen
Zelfs al heb je een grotere boot om te verkopen, overweeg om alles te verwijderen behalve de basisspullen.

Maak de buitenkant van de boot grondig schoon

Een propere boot geeft aan dat de huidige eigenaars de boot goed verzorgd hebben. Als je niet zorgvuldig bent geweest tijdens je tijd met de boot, is het cruciaal om de buitenkant van de boot grondig schoon te maken en een onderhoudsplan op te stellen voor een propere uitstraling terwijl de boot op de markt is. Zet je beste wax en polijst vaardigheden aan het werk, zodat je boot glanst voor toekomstige kopers!

Als er iets is dat een potentiële koper afschrikt, is het een boot dat niet goed verzorgd is, en niets geeft die boodschap beter weer dan een vuile boot. Ja, daarmee bedoelen we jou, meneer “ik heb een biertje gemorst in de visdoos twee jaar geleden”.

Geef, op zijn minst, de boot een goede en volledige schoonmaakbeurt van boven tot beneden, en zorg ervoor dat je zeker in elk hoekje en gaatje bent geweest. Spuigaten en afvoeren onder luiken zijn plaatsen die behoorlijk vuil worden, net als buitenboord ruimtes en opbergruimtes onder middenconsoles. Het doel is om alle bewijs ,van eerdere vistripjes, bezoekjes van meeuwen, of de laatste zonsondergang vaart waar je buurman wijn heeft gemorst over je achterdek van teak, te verwijderen.

Zorg ervoor dat je roestvrije en metalen delen polijst; vinyl omhulsels schoonmaakt; oxidatie van Plexiglas deuren of luiken verwijdert;  je houtwerk aan de buitenkant in perfecte staat is. De buitenkant van je boot moet blinken. Als je gelcoat verbleekt is en aandacht nodig heeft, overweeg dan om het zelf te polijsten en te waxen, of betaal een professional om het te doen.

Schenk speciale aandacht aan kluizen, onderruimen en plaatsen waar je normaal niet aan denkt. Toekomstige kopers gaan elke kluis, lade en kast op je boot openen. Als je boot “die geur” heeft, zelfs nadat je koppen hebt geschrobd, vuilwatertanks hebt schoongemaakt en je onderruimen hebt verfraaid, overweeg dan om een ozon generator te kopen of te huren om het interieur op te frissen. Hou wel in gedachten dat als je benzine binnenboordmotoren hebt, de meeste ozon generators ontvlambaar zijn.

Je boot poetsen
Het is cruciaal om de buitenkant van de boot grondig schoon te maken en een onderhoudsplan op te stellen voor een propere uitstraling

Repareer kleine cosmetische problemen

Wanneer je je boot aan het voorbereiden bent op een verkoop, overweeg dan om te investeren in een paar goedkope cosmetische reparaties die je boot heel aantrekkelijk zullen maken. Canvas scheuren, gebroken canvas ritsen, versleten dektapijten of scheuren in de zetelbekleding kunnen een makkelijke oplossing zijn. Deze dingen maken een groot verschil voor de perceptie van een koper voor je tweedehands boot.

Organiseer je boot onderhoudsgegevens

Hopelijk heb je de nodige verzorging en onderhoud gedaan aan de motor van je boot om hem in topconditie te houden. Zelfs beter, misschien heb je alle facturen en gegevens voor dat werk bijgehouden. Zelfs als je dat niet hebt gedaan, zal je een inspanning willen doen om je motor(en) aan het aanbevolen onderhoudsschema te laten voldoen. Waarom? Omdat elke potentiële koper je zal vragen wat er gedaan is aan motoronderhoud.

Dit is ongeveer waar je voor gaat, in een notendop: “Hallo, meneer Toekomstige Koper. Ja, de buitenboordmotoren hebben juist hun 500 uur onderhoud gehad, inclusief vervanging van de olie en de oliefilter, en een vervanging van de onderunit olie. De motoren zijn gespoeld na elk gebruik en hier is een fles van de brandstof stabilisator die ik graag gebruik. Oh, en hier zijn een paar reserve water/brandstof afscheidingsfilters. Ik hou ze altijd bij de hand.”

Hetzelfde geldt voor binnenboord diesel of benzine motoren. Zelfs al is het een tijd geleden dat er een fabrikantsservice geweest is, is het de moeite waard om een technicus naar je boot te laten komen. Laat de technicus de boot eens goed nakijken en breng hem op de hoogte que service. Op deze manier kan je je potentiële koper vertellen, “Jep, de technicus is juist geweest en alles is in goede staat.” Of, je kan aantonen dat iets dat gebroken was, gerepareerd is. Je kan ook altijd zelf het werk doen waarbij je je comfortabel voelt. Op welke manier dan ook, het laatste dat je een koper wilt laten doen is de peilstok van je binnenboordmotor eruit laten halen en dat er dan vuile olie uitkomt.

De motor moet goed verzorgd zijn voor je boot te verkopen
Je zal een inspanning willen doen om je motor(en) aan het aanbevolen onderhoudsschema te laten voldoen.

Controleer en repareer je boottrailer

Als je boot geschikt is voor een trailer, is het van cruciaal belang dat je trailer in perfecte staat is voor u hem te koop aanbiedt. Denk erover na: niemand zal je boot willen kopen als de trailer eronder bezaaid is met roestvlekken, versleten banden heeft en lichten dat niet werken.

Je kan simpele dingen doen om trailer op te knappen zonder je geld over de balk te smijten. Het roest verwijderen en overspuiten is niet zo moeilijk als het lijkt. Alles wat je nodig hebt is een staalborstel, wat metaalprimer en een spuitbus om slechte plekken op het frame en de wielkuipen bij te werken. Roestige noodkettingen en -haken kunnen gemakkelijk worden vervangen door nieuwe. Gescheurde rollers en geleiden kunnen ook gemakkelijk vervangen worden. Je wilt er ook zeker van zijn dat alle lichten goed werken en ruim ook alle losse en slordige kabels op. Netheid telt!

Repareer je boottrailer
Als je boot geschikt is voor een trailer, is het van cruciaal belang dat je trailer in perfecte staat is voor u hem te koop aanbiedt.

Finish je to-do lijstje

Niemand houdt van een zeurpiet. Maar herinner je je dat lijstje of kleine dingen op je boot dat je ging repareren sinds… altijd? Nou, je zal deze dingen willen oplossen voordat je je boot te koop zet. Of het nu een losse scharnier of een geroeste veer is op het deksel van je leefruimte, als je alle kleine ongemakken oplost, kom je een heel eind in de richting van een succesvolle bootverkoop.

Veel dingen die tot deze categorie behoren, zijn dingen die kapot zijn. Erger is, je merkt deze dingen misschien niet meer op. Misschien is het dat luik dat klemt als je het opent, of de VHF antenne bevestiging die is samengesteld met een paar ViseGrips. Maar dingen die gerepareerd moeten worden, kunnen ook dingen zijn die zo klein zijn als een ontbrekende knop op je marifoon, een gebarsten lens in je bootverlichting, of dat lekkende luik onder de V-kooi.

Als je de lijst in je hoofd hebt, zet het dan op papier. Maak dan eens een rondje door je boot en gebruik alles. Zet je marifoon aan. Verlaag en verhoog je marifoon antenne. Open en sluit alle luiken en deuren. Spoel de kop. En check alle lampen en verlichting. In andere woorden, controleer alles. Als het niet perfect is, maak het dan. Want als je dat niet doet, zal een potentiële koper waarschijnlijk een probleem opmerken. Die minpuntjes kunnen gebruikt worden als argumenten in de onderhandeling om je vraagprijs te verminderen.

Geef de motoren een opfrisbeurt

De motoren zijn een van de belangrijkste en duurste onderdelen van een motorboot. Zorg er dus voor dat je motor(en) goed draaien met propere olie en oliefilters. Benzine motoren moeten ook propere carburateurs hebben die zijn afgesteld op een goed toerental. Zorg er zeker voor dat je een propere motorruimte, bilge en een werkende lenspomp kan presenteren voordat je je boot te koop zet.

Repareer alle bekende mechanische problemen

Tenzij een heel lage verkoopprijs hebt vastgesteld, moeten alle elektrische, mechanische of motorische problemen van je boot voor de verkoop worden gerepareerd. Of je nu specifieke bezorgdheden hebt of niet over bestaande mechanische problemen, het is altijd een goed idee om een mariene technicus te raadplegen of een expert in te huren voor een inspectie voor de verkoop. Mechanische problemen hebben een grote kans om een potentiële verkoop te doen stoppen als ze ontdekt worden door een koper tijdens een inspectie.

Verklein en maak de cabine rommel onpersoonlijk

Veel bergruimte is een belangrijk verkoopargument voor boten met binnenhutten. Verwijder onnodige persoonlijke bezittingen en rommel om je boot cabine ruimer en klaar voor een snelle bezetting te doen aanvoelen. Een schoon en neutraal boot interieur is veel uitnodigender voor kopers en zal helpen om de kenmerken en voorzieningen van de cabine te laten zien. Het verwijderen van je persoonlijke items zal voorkomen dat potentiële kopers afgeleid worden door het bewijs van je eerdere ervaringen, en hen beter in staat stellen zich hun toekomstige avonturen in je tweedehands boot voor te stellen.

Los schimmelproblemen op je boot op

Overtollig vocht in een bootcabine komt vaak voor en wordt een groot probleem als het wordt genegeerd. Tekenen van schimmel of muffe geuren schrikken vaak een koper af. Los eventuele schimmelproblemen op en zorg ervoor dat de bootcabine fris en droog blijft ruiken met vochtabsorbeerders en luchtverfrissers. Zelfs als je denkt dat je boot goed ruikt en aanvoelt, is het voorbereiden op de verhoogde sensitiviteit van je koper een slimme zet.

Het ultieme doel is om je boot superieur te maken ten opzichte van de concurrenten, en voldoende tijd spenderen om je boot grondig voor te bereiden op een verkoop zal aantonen aan potentiële kopers dat je boot goed onderhouden is en geen problemen heeft.

Maak de cabine schoon en onpersoonlijk.
Een schoon en neutraal boot interieur is veel uitnodigender voor kopers en zal helpen om de kenmerken en voorzieningen van de cabine te laten zien.

Maak een grondige inspanning op fotos, advertentieteksten en advertentieplaatsing

Net zo belangrijk als het voorbereiden van je boot op een verkoop in de echte wereld is er voor zorgen dat het potentiële kopers online aantrekt. Voor een volledig overzicht van wat er allemaal bij komt kijken, lees Boot Verkoop Tips: Hoe verkoop ik mijn boot vandaag nog?, deze blogpost bevat tips over hoe je je boot beter kan verkopen.

Geïnteresseerd om je boot te verkopen op Botentekoop?

De meeste verkopers kiezen ervoor om hun boot te verkopen via online websites met een goede reputatie zoals Botentekoop. Je advertentie plaatsen duurt nog geen 10 minuten en met Botentekoop zijn de beschrijvingen en zoektermen makkelijk in te vullen. Je advertentie online zetten voor 4 weken is al beschikbaar vanaf €19,95.

Geef een reactie