Boot onderdelenRedactie

Boot onderdelen

Wil je je boot klaarmaken voor het vaarseizoen of voor de verkoop? Dan is het een goed idee om alle boot onderdelen te checken, van een onderhoudsbeurt te voorzien en – indien nodig – te vervangen. In deze handige gids vind je de belangrijkste onderdelen van een boot op een rijtje. 

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een boot?

De belangrijkste onderdelen van een boot kunnen worden onderverdeeld in een aantal categorieën. Denk hierbij aan de onderdelen om aan land te komen, de onderdelen voor op het dek, navigatie onderdelen en onderdelen om de veiligheid aan boord te garanderen. Hieronder vind je een korte omschrijving van de belangrijkste onderdelen per categorie.

Onderdelen om aan land te komen

Aan land komen doe je door middel van afmeren of ankeren. Afmeren betekend dat je de boot vastlegt aan land. Hiervoor gebruik je vaak een landvast (om de boot mee vast te maken), fender (om de boot vast te leggen zonder schade te maken) en een meerpaal en meerpen als deze niet aan wal aanwezig zijn. Eventueel kan een loopplank gebruikt worden als je extra comfortabel aan land wilt komen. Ankeren betekend dat je de boot vastlegt op een plek waar je niet kan of mag afmeren. Om te ankeren heb je een anker, ankerlijn, ankerrol en ankerboei nodig. Let op: op sommige plekken is het verboden om af te ankeren. 

Onderdelen voor op het dek

Je boot personaliseren of extra comfortabel maken kan met een aantal boot onderdelen voor op het dek. Denk hierbij aan onderdelen zoals vlaggen, toeters en siermasten. Gebruik je de boot voornamelijk voor recreatieve doeleinden? Dan kunnen accessoires zoals een hengelhouder je vaarplezier vergroten. Als je op het water diverse watersporten wilt uitoefenen zijn zwemtrappen, helmhouders, waterski’s en een rubberbootje geen overbodige luxe.

Rubberbootje als boot onderdeel
Als je op het water diverse watersporten wilt uitoefenen zijn zwemtrappen, helmhouders, waterski’s en een rubberbootje geen overbodige luxe.

Zeilen

Een afdekzeil is één van de beste investeringen die je voor je boot kunt doen. Door je boot na gebruik af te spoelen en af te dekken met een zeil, zal je boot langer mooi blijven en minder onderhoud nodig hebben. Op zonnige dagen is een biminitop een aanrader. Deze zonnetop beschermt je gasten tegen fel zonlicht en zorgt ervoor dat jullie fijn en veilig kunnen varen, vissen en ontspannen. Uiteraard heb je om de zeilen te bevestigen meerdere onderdelen nodig, zoals gespen, banden en steunpalen.

Elektriciteit op de boot

Varen wordt een stuk aangenamer als je elektriciteit op de boot hebt. Sluit bijvoorbeeld een koelkast aan zodat je altijd een koud drankje bij de hand hebt, zorg voor verlichting op de boot en geniet van muziek tijdens het varen. Om de elektriciteit te regelen heb je onderdelen zoals aansluitmateriaal, accu’s, pluggen en accuklemmen nodig. Ook zonnepanelen zijn een ideale manier om duurzaam bezig te zijn én de waarde van jouw boot te verhogen. Laat de elektriciteit bij voorkeur aanleggen door een ervaren monteur. Je wilt natuurlijk niet in gevaarlijke situaties terechtkomen. 

Kajuit & sanitair

Elke kajuit moet van een aantal basics voorzien zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sanitair (en alles wat daar bij komt kijken zoals een watertank of scheepsboiler) maar ook aan een rookmelder en gasdetector. Verder kun je de kajuit zo luxueus maken als je zelf wilt. Plaats bijvoorbeeld een kookplaat, koelkast, verwarming, comfortabele stoelen, tafels en een bed. Uiteraard kun je je boot tevens decoreren met bijvoorbeeld gordijnen en een tapijt. Vergeet tot slot niet om de beveiliging van je boot tiptop in orde te maken met goede bootsloten, een beveiligingscamera of alarmsysteem.

Navigatie

Veilig en comfortabel varen doe je met behulp van een navigatiesysteem. Denk hierbij aan een GPS, plotter, inbouw kompas of uitbouw kompas. Ook waterkaarten, boeken en marifoons mogen niet ontbreken als jij goed uitgerust op pad wilt gaan. Plaats eventueel een antenne als je onderweg televisie wilt kijken, telefoonaansluiting op dek wilt of wilt kunnen internetten. Liefhebbers van de vissport kunnen zich uitleven met een FishFinder. Dit handige item geeft precies aan waar jij de meeste kans hebt om een mooie buit te vangen.

Boot navigatiesysteem
Liefhebbers van de vissport kunnen zich uitleven met een FishFinder. Dit handige item geeft precies aan waar jij de meeste kans hebt om een mooie buit te vangen.

Techniek & motor

De techniek en motoronderdelen zijn belangrijk om regelmatig te checken, goed te onderhouden en op tijd te vervangen. Midden op het water een defect ontdekken aan de motor is immers het laatste wat je wilt. Belangrijke onderdelen zijn onder andere motor-, brandstof- en uitlaatgerelateerd. Daarnaast moeten de pomp, het fitting materiaal en de overige instrumenten op orde zijn. Schakel eventueel een ervaren monteur in als je weinig verstand hebt van de technische onderdelen van de boot.

Veiligheid aan boord

Tot slot mag de veiligheid aan boord niet vergeten worden. Zorg altijd voor voldoende zwem- en reddingsvesten, boeien, lifelines en reddingsverlichting. Vergeet daarnaast niet om te denken aan brandpreventie, radarreflectoren en overige reddingsmiddelen zoals een noodsignaal en noodplug. Uiteraard mag ook de EHBO-koffer niet ontbreken in je basisuitrusting aan boord. Je weet nooit in welke situatie je deze nodig kan hebben.

Onderhoudsset voor de boot

Een goed onderhouden boot is meer waard dan een boot waar weinig aandacht aan geschonken is. Je geniet bovendien langer van je boot door tijd en moeite te steken in het goed onderhouden van de onderdelen. Hieronder vind je een overzicht van aspecten die belangrijk zijn bij het onderhouden en schoonmaken van de boot.

Je boot poetsen
Een goed onderhouden boot is meer waard dan een boot waar weinig aandacht aan geschonken is.

Onderhoud en schoonmaak van de boot

Het onderhouden en schoonmaken van de boot is belangrijk. Spoel de boot na elke vaartocht af, maak hem regelmatig schoon en zorg dat ook op dek de benodigde schoonmaakartikelen aanwezig zijn. Zet de boot daarnaast regelmatig in de verf, lak en antifouling. Antifouling zorgt ervoor dat de boot minder snel aanslag en schimmel ontwikkelt. Richt tot slot je pijlen op de volgende onderhoudsonderdelen: anti roest, vochtvanger en anti vries.

Roestplekken zijn een veelvoorkomend probleem bij boten. Voorkom dat de roestplekken zich uitbreiden, door elk plekje direct te behandelen met een antiroest product. Ook vochtproblemen ontstaan vaak op boten. Met name in de kajuit kan hierdoor schimmel en een onfrisse geur ontstaan. Voorkom dit door een vochtvanger te gebruiken. Tot slot is het winterklaar maken van de boot met antivries erg belangrijk. Verzorg zowel de motor als de watersystemen met antivries om te voorkomen dat deze beschadigen of kapot gaan. Door voldoende aandacht te besteden aan deze drie onderdelen voorkom je problemen en dure reparaties in de toekomst. Let op: koop altijd onderhoudsproducten die speciaal ontworpen zijn voor boten.

Overige musthaves voor op de boot

Een boot wordt meer waard (en nog leuker om mee te varen) door een aantal upgrades uit te voeren. Denk hierbij aan moderne apparatuur en een mooi onderhoudsstel. Doe online inspiratie op of laat je adviseren in een speciaalzaak. De mogelijkheden zijn eindeloos, zeker als je budget dat ook toelaat. Zo is het natuurlijk zeer luxueus om een whirlpool op het dek te plaatsen of kun je je gasten verrassen met een glijbaan waarmee ze direct het water in kunnen glijden. Ben je de trotse eigenaar van een kleine boot? Dan is een boottrailer een echte musthave. Op deze manier neem je de boot overal mee naar toe.

Een boottrailer
Ben je de trotse eigenaar van een kleine boot? Dan is een boottrailer een echte musthave.

Nieuwe bootonderdelen kopen

Nieuwe bootonderdelen kopen kan online of in diverse speciaalzaken. Probeer je van te voren enigszins in de onderdelen te verdiepen zodat jij precies weet wat je mag verwachten en wat een redelijke prijs is. In een speciaalzaak betaal je vaak iets meer maar kun je wel rekenen op extra service. De boot onderdelen installeren doe je soms zelf, soms met behulp van een specialist. Voor het installeren van belangrijke en grote onderdelen (zoals het sanitair of elektrische onderdelen) is het vaak verstandig om hulp in te schakelen. Deze taak moet namelijk deskundig worden uitgevoerd om problemen of schade aan de boot te voorkomen.

Welke merken verkopen onderdelen voor een yacht

Er zijn verschillende merken gespecialiseerd in onderdelen voor een yacht of boot. Bekende merken zijn onder andere De IJssel Coatings (coatings en lakken voor nieuwbouw, reparatie en onderhoud), Selva Marine (outboards en boten) en Boss Marine Audio (audio systemen voor aan boord). Ook namen zoals Allpa, Glomex, Johnson, Quick, Roca, Sikaflex en Victron doen wellicht een belletje rinkelen bij bootliefhebbers.

Tweedehands bootonderdelen kopen

Tweedehands bootonderdelen kopen is vaak een prima manier om geld te besparen. Het onderhoud van een boot is immers al duur genoeg. Op onze website koop je tweedehands boten, nieuwe én gebruikte bootonderdelen. Via de zoekfunctie vind je snel en eenvoudig het onderdeel dat jij zoekt en dat past bij jouw type boot. Schenk jezelf een kopje koffie in en neem de tijd om dat onmisbare onderdeel voor jouw boot te vinden. Wij bieden jou de optie om onderdelen te vergelijken of de verkoper direct een berichtje te sturen voor meer informatie.

Geef een reactie