Nederlandse booteigenaren in de problemen in Italië door omstreden ‘bootpaspoort’

Gennaro Leonardi / Shutterstock.com

Tientallen Nederlandse zeilboten zijn deze zomer aan de ketting gelegd in Italiaanse wateren. Dat komt door twijfel over een Nederlands certificaat voor pleziervaartuigen. Het gaat om het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen, een soort ‘kentekenbewijs’ voor de boot.

Dit document moet dienen als een soort ‘bootpaspoort’, maar is geen officiële eigendomsregistratie. Jarenlang hadden eigenaren met dit document toch een zorgeloze vakantie. Nu zorgt het tonen van dit document juist voor problemen met de Zuid-Europese autoriteiten. De Italiaanse justitie is strafzaken gestart tegen Nederlanders die het document toonden. De Italianen dreigen met boetes en zelfs gevangenisstraf.

De achterdocht bij het certificaat zou komen door misbruik door Italiaanse en Spaanse bootbezitters. Zij zouden het papiertje ook aanvragen. Daarmee wekken ze de schijn dat ze onder de Nederlandse vlag varen en kunnen ze lokale belastingen en regels ontduiken.

Lees er meer over op www.nos.nl

Het bericht Nederlandse booteigenaren in de problemen in Italië door omstreden ‘bootpaspoort’ verscheen eerst op BootAanBoot.nl.

Geef een reactie